

## 3<sup>rd</sup> NATIONAL ALTERNATIVE DISPUTE RESOLUTION CONVENTION (NADRC) Theme: "Modern and Inclusive Justice: The Future of ADR in the Philippines" 05-07 December 2022 | 09:00 PM - 03:00 PM

## **PROVISIONAL PROGRAM**

Day 1: 05 December 202	
TIME	ΤΟΡΙΟ
08:30 AM – 09:30 AM	Registration
09:30 AM – 09:40 AM	Preliminaries
	Doxology
	Philippine National Anthem
09:40 AM - 09:50 AM	Welcoming Remarks
	Hon. Jesus Crispin Catibayan Remulla (10 mins.)
	Secretary
	Department of Justice (DOJ)
09:50 AM – 10:10 AM	The Executive Director's Report
	<ul> <li>Atty. Irene De Torres Alogoc, CESO I (20 mins.)</li> </ul>
	Executive Director V
	Office for Alternative Dispute Resolution (OADR), DOJ
10:10 AM – 10:40 AM	Cultural Performance (30 mins.)
10:40 AM – 11:10 AM	Current Developments in Philippine ADR: A Situation Report
	Current state and progress of ADR in the Philippines
	<ul> <li>Atty. Ma. Araceli B. Habaradas (30 mins.)</li> </ul>
	OADR Individually Accredited ADR Practitioner
11:10 AM – 11:30 AM	Reaction and Panel Discussion (20 mins.)
	Moderator: Atty. Ricardo Ma. P.G. Ongkiko
	<u>Reactor:</u> Atty. Salvador S. Panga, Jr. (10 mins.)
44-00 AM 40-00 DM	Panel Discussion: (10 mins.)
11:30 AM – 12:00 PM	Current Developments in Philippine ADR: ADR in the Judiciary
	Current state and progress of ADR in the Judiciary
	Associate Justice Selma Palacio-Alaras (30 mins.)
40.00 DM 40.20 DM	Court of Appeals
12:00 PM – 12:30 PM	Reaction and Panel Discussion (30 mins.)
	<u>Moderator:</u> Atty. Ricardo Ma. P.G. Ongkiko <u>Reactor:</u> Atty. Salvador S. Panga, Jr. <i>(10 mins.)</i>
	Panel Discussion: (20 mins.)
12:30 PM – 02:00 PM	Lunch
02:00 PM – 02:30 PM	Modern ADR in the Global Perspective
	Current international trends in ADR and its modernization
	• Ms. Athita Komindr (30 mins.)
	Head
	(UNCITRAL)
	Regional Centre for Asia and the Pacific
02:30 PM – 02:50 PM	Reaction and Panel Discussion (20 mins.)
02:30 PM – 02:50 PM	Regional Centre for Asia and the Pacific

	Moderator: TBD Reactor: Atty. Jared P. Amoroso (10 mins.)
	Panel Discussion: (10 mins.)
02:50 PM – 03:00 PM	Session Closing

## Day 2: 06 December 2022, Tuesday

TIME	TOPIC
08:30 AM – 09:30 AM	Registration
09:30 AM – 09:45 AM	Keynote Message: Modern and Inclusive Justice through ADR
	<ul> <li>Ms. Anna Joubin-Bret (15 mins.) Secretary, UNCITRAL Director, International Trade Law Division, UN Office of Legal Affairs</li> </ul>
09:45 AM – 12:00 PM	ADR in the Commercial Perspective
	A session hosted by the Philippine Institute of Arbitrators (PIArb) regarding commercial ADR
	<ul> <li>Substantive and Procedural Issues in the Philippine ADR Law</li> <li>Confidentiality and Ethical Issues in ADR</li> <li>State of Commercial Mediation in the Philippines and Way Forward</li> </ul>
	Lunch
12:00 PM – 01:30 PM	Cultural Performance
12:00 PM - 01:30 PM	<ul> <li>Live Telecast on FB Live: OADR Webinar Series Season 3, Episode 9 with the Intellectual Property Office of the Philippines</li> </ul>
01:30 PM – 02:10 PM	ADR Sustainability
	Sustaining ADR as primary means for dispute resolution
	<ul> <li>Sustainability in Arbitration (20 mins.) Ms. Adriana Uson Head (Americas) Singapore International Arbitration Centre</li> <li>Sustainability in Mediation (20 mins.) Ms. Nadja Alexander Professor of Law, Singapore Management University Director, Singapore International Dispute Resolution Academy</li> </ul>
02:10 PM – 02:40 PM	Reaction and Panel Discussion (30 mins.)
	<u>Moderator:</u> TBD <u>Reactor:</u> Atty. Jay Patrick R. Santiago <i>(10 mins.)</i> <u>Panel Discussion:</u> <i>(20 mins.)</i>
02:40 PM – 03:00 PM	Session Closing

Day 3: 07 December 2022, Wednesday

TIME	TOPIC
08:30 AM – 09:30 AM	Registration
09:30 AM – 09:40 AM	The NADRC 2022 Highlights
09:40 AM – 10:00 AM	Opening of the ADR Community Networking Session
10:00 AM – 10:30 AM	Cultural Performance
10:30 AM – 11:50 AM	ADR Community Networking Session Proper
11:50 AM – 12:00 PM	Closing Remarks
	• Jesse Hermogenes T. Andres (10 mins.)

	Undersecretary, DOJ
12:00 PM – 01:30 PM	Lunch
01:30 PM – 03:30 PM	UNCITRAL Asia Pacific Day 2022
	"RCAP@10: Charting the Course for another Decade: Mediation and Arbitration in the Asia-Pacific Region"
	<ul> <li>Introduction to the AP event (10 mins.) Atty. Ali Loraine V. Manrique Director III Training, Accreditation and Promotion Service, OADR</li> <li>Introduction to UNCITRAL and RCAP and UNCITRAL in Internship Program (30 mins.) UNCITRAL RCAP Representative</li> <li>UNCITRAL Arbitration and Mediation Frameworks (30 mins.) UNCITRAL RCAP Representative</li> <li>Interplay of the UNCITRAL instruments and the Philippine ADR Legal Framework (30 mins.) Atty. Daniel S. Hofileña Kalaw Prasad &amp; Hofileña Law OADR-accredited ADR Practitioner</li> <li>Open Forum and Panel Discussion (20 mins.)</li> </ul>
03:30 PM – 04:00 PM	Session Closing